See supp sündis puht pragmaatilistel põhjustel Läksin eile poodi, et osta üks suuremat sorti värske kala. Aga võta näpust - ei olnud kala päev. Oli ainult rida suitsukalaversioone.
Kalasupp oli aga külalistele välja lubatud, nii otsustasin käigupealt, et ah, teen väiksema koguse (2,5 liitrit), kui sobib, küll söövad ära ja kui metsa läheb, pole kahju nõnda suur.
Ma ei ole suurem asi puljongikuubiku fänn, aga juhul, kui oled situatsioonis, kus värsket kala pole - sul on aega 2 tundi, oled alles poes ja juhtumisi oled endale kutsunud 50 külalist :) - no siis tuleb puljonks keeta kuubikust - aga sellisest, mille oled endale ökopoest soetanud, kus igatsugu E ja muu saast on sissepanemata.
Tõele au andes mainin, et see supp polnud ainus, mida plaanisin sellele vabatahtlike hordile, keda olin enda juurde tänumeeletirinasse palunud, kokku keeta. Keetsin ka peaaegu 10 liitrit borši ja lisaks läks ahju hõrgutav vaarikakook, mis on siiani alati olnud täispanga peale minek. Olgu siis kohe etteruttavalt öeldud, et eile oli mul sööjaid 30 - kalasuppi jagus nendest 17-le. Kui tahate, et kõht saaks priskelt punni, siis saab sellest kogusest söönuks umbes 10-12 inimest, sõltuvalt sellest, kas teil on seltskonnas mõni kasvav kolge või muidu suure söömaga kodanik....
Aga tagasi suitsusiiasupi juurde!
otsle -
1 keskmine suitsusiig (kuumsuits)
300 g suitsulõhet (kuumsuits)
5 keskmist porgandit
10 keskmist kartulit
500 ml kohvikoort
1 pk mervaiku (maitserohelise)
2 ökomöko köögiviljapuljongi kuubikut
1 ökomöko tüümiani-basiiliku kuubik
ohtralt värsket tilli
näpuotsaga soola, musta ja valget pipart
keeda puljonks nii, et paned liitri vett ja veidi peale ka. Lisa kohe ka merevaik, et kõik juurikad, mida keedad, saaksid kreemisema maitse. Tükelda porgand seibideks (4), 5-s porgand riivi, et supp saaks värvikirevam. Kui kasutad samu kuubikuid, saab puljong vahvalt roheline. Jupita kartulid peeneks ja lisa. Maitsesta. Kõige lõpus lisa jämeda riiviga riivitud porgand ning kala, mis kenasti tükeldatud - ja mitte liiga peeneks. Kui supp juba valmis, lisa koor ja kuumuta keemiseni. Maitsesta veelkord. haki till supisse. Serveeri kindlasti koos melissilehtedega - see annab õige meki :)
foto on tehtud Loovuslaboris - ja tegelikult on selles supp, mida algselt kavandasin keeta. Aga näed sa, tuli olla loomingulisem ning katsetada. Pott söödi kiiresti tühjaks ja kõigile kallitele külalistele kalasuppi ei jagunud. Vot nii. Supp söödi nii kiiresti ära, et ma ei jõudnud nö "tootefotot" teha.
Kes soovib, see proovib!
Kalasupp oli aga külalistele välja lubatud, nii otsustasin käigupealt, et ah, teen väiksema koguse (2,5 liitrit), kui sobib, küll söövad ära ja kui metsa läheb, pole kahju nõnda suur.
Ma ei ole suurem asi puljongikuubiku fänn, aga juhul, kui oled situatsioonis, kus värsket kala pole - sul on aega 2 tundi, oled alles poes ja juhtumisi oled endale kutsunud 50 külalist :) - no siis tuleb puljonks keeta kuubikust - aga sellisest, mille oled endale ökopoest soetanud, kus igatsugu E ja muu saast on sissepanemata.
Tõele au andes mainin, et see supp polnud ainus, mida plaanisin sellele vabatahtlike hordile, keda olin enda juurde tänumeeletirinasse palunud, kokku keeta. Keetsin ka peaaegu 10 liitrit borši ja lisaks läks ahju hõrgutav vaarikakook, mis on siiani alati olnud täispanga peale minek. Olgu siis kohe etteruttavalt öeldud, et eile oli mul sööjaid 30 - kalasuppi jagus nendest 17-le. Kui tahate, et kõht saaks priskelt punni, siis saab sellest kogusest söönuks umbes 10-12 inimest, sõltuvalt sellest, kas teil on seltskonnas mõni kasvav kolge või muidu suure söömaga kodanik....
Aga tagasi suitsusiiasupi juurde!
otsle -
1 keskmine suitsusiig (kuumsuits)
300 g suitsulõhet (kuumsuits)
5 keskmist porgandit
10 keskmist kartulit
500 ml kohvikoort
1 pk mervaiku (maitserohelise)
2 ökomöko köögiviljapuljongi kuubikut
1 ökomöko tüümiani-basiiliku kuubik
ohtralt värsket tilli
näpuotsaga soola, musta ja valget pipart
keeda puljonks nii, et paned liitri vett ja veidi peale ka. Lisa kohe ka merevaik, et kõik juurikad, mida keedad, saaksid kreemisema maitse. Tükelda porgand seibideks (4), 5-s porgand riivi, et supp saaks värvikirevam. Kui kasutad samu kuubikuid, saab puljong vahvalt roheline. Jupita kartulid peeneks ja lisa. Maitsesta. Kõige lõpus lisa jämeda riiviga riivitud porgand ning kala, mis kenasti tükeldatud - ja mitte liiga peeneks. Kui supp juba valmis, lisa koor ja kuumuta keemiseni. Maitsesta veelkord. haki till supisse. Serveeri kindlasti koos melissilehtedega - see annab õige meki :)
foto on tehtud Loovuslaboris - ja tegelikult on selles supp, mida algselt kavandasin keeta. Aga näed sa, tuli olla loomingulisem ning katsetada. Pott söödi kiiresti tühjaks ja kõigile kallitele külalistele kalasuppi ei jagunud. Vot nii. Supp söödi nii kiiresti ära, et ma ei jõudnud nö "tootefotot" teha.
Kes soovib, see proovib!
Ma jäin kahjuks sellesse viimasesse kümnesse, kes selle supi maitset tunda ei saanud, aga eks peab vist retsepti järgi ise kordusest proovima :)
ReplyDeleteKas sa selle "täispanga peale mineva" vaarikakoogi retsepti ka jagaks?